maanantai 12. marraskuuta 2018

Opiskelu Taiwanissa

Heissan ystävät! Tällä kertaa pärähtää tietoa opiskelusta. Juuri viime perjantaina loppui midterm viikko ja hyvin siitä selvittiin.

Vaihto-oppilaalle opiskelun vaikeus on itsestä kiinni. Jos osaa normisti englantia niin kyllä pärjää kursseilla, jossa opetus on englanniksi. Sanotaanko, että hankalaa voi olla opettajan aksentin ymmärtäminen. Onneki opettajat valitsemillani kursseilla puhuivat hyvin englantia. Yhtä kurssia on vain kerran viikossa yleensä 3h putkeen. Kiinan kieli kurssi on ainut poikkeus, jossa kokoonnutaan joko 3 kertaa 2h (aamutunnit) tai 2 kertaa 3h (iltatunnit). Lisäksi on vielä enhancing kiinan kurssi, joka on kaksi kertaa 2h. Hidas eteneminen kursseilla tarkoittaa, että vuodessa on vain kaksi periodia, koko 5 kuukautta opiskellaan samoja kursseja syyslukukausi, ja kevät lukukaudella valitaan uudet kurssit.

Kiinan tunneilla opettaja puhuu (ylläripylläri) pääasiassa kiinaa. Itsellä oli aika helppo ymmärtää yhteydestä sanojen tarkoitus. Hän kyllä käyttää ihan helppoa sanastoa ja toistaa joka tunti samoja fraaseja, että ei hätiä. Ja aina saa kysyä jos ei ymmärrä jotain. Läksyjä on sitten paljon. Kiinalaisten merkkien harjoittelua, kieliopin harjoittelua, monisteita ja lisää monisteita... Oppikirjan lisäksi pitää investoida myös merkkien harjoitusvihkoon. Tunneilla harjoitellaan eniten puhumista pareittain ja se on yleensä tosi hauskaa! Kielten tunneilla myös tutustuu hyvin luokkalaisiin, koska pitää koko ajan kysellä ja vastata erilaisiin kysymyksiin. Koko luokka esimerkiksi saa tietää jos sinulla on auto (很cool!) tai ei ole poikaystävää ( 加油!). Joka tunnilla naurattaa! Varsinkin General Chinese kurssilla pelataan paljon hauskoja pelejä. Olo on kuin ykkösluokalla välillä, mutta onhan se kurssikin ”Elementary Chinese plus” mihin itse pääsin. En sitte tiedä miten ylemmillä tasoilla meininki muuttuu.

Kokeita kiinan tunnilla on melkein joka tunti. Sanakokeissa pitää kirjoittaa merkki ja pinyin eli se miten se merkki äännetään ja tone eli painotus kun se sanotaan ääneen. Ulkoa oppii aika nopeasti perus merkit mitä käytetään paljon (ja tarvii tietää sanakokeissa…) mutta työtä se kyllä vaatii! Läksyistä vielä sen verran, että opettaja saattaa sanoa, että merkkien kirjoitusmoniste on vapaaehtoinen, mutta kaikki sen silti tekee ja palauttaa koska plussa pisteet🤩.

Legendaarinen Fu Bell kuvassa.
 Ihan meedium kävellä vielä kesävaatteissa marraskuussa😎


Mitään viikon lomia ei ole. Syyslukukaudella on muutama kansallinen vapaapäivä: Mid-Autumn Festival 24 syyskuuta (en tiedä vaihteleeko päivä),  Douple Tenth Day kymmenes lokakuuta, yliopiston syntymäpäivä (tänä vuonna 90 vuosipäivä) 15 marraskuuta, uudenvuoden loma 31 joulukuuta ja ensimmäinen tammikuuta.

Vielä päivämäärinä: 24.9 Mid-Autumn Festival, 10.10 Douple Tenth Day, 15.11 Anniversary of NTU, Uudenvuoden loma 31.12-1.1.

Syyslukukauden kesto: 1.8.2018-31.1.2019. Kurssit alkoivat 10.9.2018 ja loppuvat 4.1.2019. Midterm exam week eli ”välikokeet” olivat juuri viime viikolla 5.11-9.11. Itselläni oli kiinan kokeita (kuuntelu, kirjallinen ja suullinen) ja kahteen Explore Taiwan kurssiin piti palauttaa esseet (tai vaihtoehtoisesti pitää esitelmä koeviikosta seuraavalla viikolla). Kahdella kurssilla ei ollut välikoetta. Jos koetta ei ole niin luennot voidaan pitää normaalisti, muuten niitä ei ole kun vain kokeen tekeminen. Final exam week eli loppukokeet on sitten tammikuussa 7.1-11.1.2019. Eli tuona viikkona loppuu syyslukukausi.

Kampus on täynnä ihania kukkia ja istutuksia. Me love!!!😍🌸❤️


Kurssit alkoivat tänä syksynä 10.9, toki sitä ennen oli orientaatioviikko 3.9-9.9.2018. Yhdeksäspäivä sunnuntaina oli kiinan kielitesti, jos osasi jo jotain. Ei siis tarvinnut tehdä testiä jos oli ihan ummikko. Koulun opiskelijakerhot esittäytyivät 15.9 lauantaina. Kaikki mahdolliset kerhot taivaan maan välillä kokoontuivat kampuselle ulos telttoihin ja kalastelivat uusia jäseniä. Itse liityin kpop-tanssikerhoon ja joogatunneille.

Kursseista kannattaa valita Explore Taiwan -aiheisia koska ne ovat tosi kivoja ja helppoja kursseja myös saa tietää lisää Taiwanin kulttuurista ja historiasta. Itselläni on kyseisistä kursseista Women and Taiwanese society, Natural environment and resources ja Film and Social Culture in Taiwan. Mielenkiintoisia ovat olleet. Myös jos yhtään kiinnostaa harjoitella esitelmien pitämistä niin suosittelen kurssia Introduction to English Presentations. Osaava ja hauska opettaja ja olen tutustunut moniin paikallisiin kurssilla. Näiden kurssien lisäksi minulla on kiinan kielen kaksi kurssia, toinen on general chinese ja toinen kiinan tunti lisäharjoitteluun eli enhancing chinese course. Jokaiselle tasolle on mielestäni myös tämä lisäkurssi.

Lampi, siis tää kampus on oikeesti puisto mut ne vaa huijaa 😉😆

Oon kuullu, että jotkut kiinan opettajat ois ollu aika tiukkoja, mutta onneksi itselle sattui tosi mukavat opettajat. Mitään älyttömiä ei vaadita, kaikki luennoitsijat ei edes pidä läsnäolosta kirjaa. Toisilla taas läsnäolo todistetaan tunnin lopussa olevalla testillä luennosta, niin kuin Explore Taiwan Natural Environment and resources. Tällä kurssilla luokkaan tullessa otetaan quiz lappu, jos tulee  20 min myöhässä niin saa eri värisen lapun. Tunnin lopussa on pieni quiz luennon aiheesta ja siihen laitetaan oma nimi ja opiskelijanumero, samalla myös läsnäolo todistus. Esitelmä kurssilla läsnäolo ensin merkattiin paperiin, tosi hidasta ja vei luento aikaa, sitten alettiin käyttämään kiinalaista appia, joka tunnistaa GPS puhelimen sijainnin. Onneksi paikalliset ystäväni auttoivat apin käytössä. Kiinan tunneilla tietty nimenhuuto, täytyi kuunnella tarkkaavaisesti varsinkin ekoilla tunneilla kun ei ollut vielä tottunut taiwanilaiseen nimeen.

Vielä puolet vaihdosta jäljellä!! Aika kiitää niin nopeaa. Kerron sitten myöhemmin viimeisistä kokeista. ( I know miten jännittäväää!!!! lol)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti